måndag 9 januari 2023

Hur Stjärntecken är i köket,med att laga mat?!

 


Ju fler kockar desto sämre soppa,brukar man säga. Det kan det säkert ligga en hel del sanning i om man studerar vad det finns för personlighetstyper här i världen.Ett sätt att göra det är att ta astrologin till hjälp,då framträder tolv olika typer som knappast skulle kunna samsas i ett kök någon längre tid.Eller skulle de kanske komplettera varandra och åstadkomma kulinariska rätter man aldrig förr upplevt.



Väduren
Här har vi en som inte stannar i köket särskilt länge.Hon/han kan mycket väl ta initiativ till en god middag och entusiastiskt dra med resten av familjen eller sällskapet,men när det gäller att fullfölja så är det inte direkt hon/han som inväntar att äggklockan ska ringa.Den enda ringning hon/han har erfarenhet av är möjligtvis mikrons pling,då har hon/han sträckt ut sin tålmodighet till bristningsgränsen.Väduren är inte särskilt noga med vad hon/han äter.För henne/honom fungerar det som så,att när hon/han blir hungrig ska behovet tillfredsställas omgående och hur hon/han gör det kan kvitta.Snabbmatskedjor med drive-in är som gjorda för otålmodiga vädurar.Hon/han kan dock svänga ihop en middag om lusten faller på,men eftersom väduren sällan går omvägen via tanke till handling,är risken stor att hon/han mitt i matlagningen upptäcker att hälften av ingredienserna saknas.Då är det,som sagt, tur att det finns drive-in.


Oxen

Liksom tjuren Ferdinand är oxen en njutningsfull varelse.Han/hon älskar mat och lagar den med omsorg och noggrannhet.För honom/henne är mat en sensuell upplevelse som startar redan när han/hon klämmer och knackar och luktar på frukter och grönsaker i saluhallen för att triumfera när han/hon märker hur smaklökarna häftar fast vid de olika smakerna i munnen.Det är självklart för honom/henne att gå lugnt och metodiskt tillväga i hela matlagningsprocessen,för även den innebär njutning med den fysiska beröringen,dofterna och färgerna.Oxen sitter i regel där man har satt honom/henne och när det gäller att intaga en måltid är detta i högsta grad aktuellt.Det är inte bara av njutning utan även i ett rent praktiskt syfte oxen har en tendens att spara för framtiden,man vet ju aldrig när det blir mat igen så det gäller att lagra på sig.Han/hon äter därför glupskt och lämnar aldrig något på tallriken.Något som lätt leder till en viss övervikt, förstås.


Tvillingarna

Att ha en söndagsstek på spisen i flera timmar är ingenting för en tvilling.Hellre tapas eller andra smårätter,så att tvillingkocken kan hålla sig sysselsatt med flera saker samtidigt.Förmodligen köper hon/han hem allehanda varor från butiken och improviserar fram rätter på löpande band,allt för att tillfredsställa sitt behov av omväxling och stimulerande utmaningar i köket.Skulle hon/han mot förmodan,ge sig på ett färdigskrivet recept,lär det knappast resultera i den rätt som avsågs.Tvillingarna brukar inte hamna där de planerar att hamna,nä,de brukar inte planera överhuvudtaget.Risken finns till och med att tvillingen glömmer bort att hon/han har bjudit på middag och befinner sig någon helt annanstans när gästerna kommer.Men skulle hon/han vara kvar,så är tvillingen den mest underhållande värdinna man kan önska.Och som bordsgranne kan hon/han tina upp vilken tråkmåns som helst.


Kräftan

En kräfta trivs bäst i hemmets lugna vrå och att skapa ett hem är kräftans viktigaste uppgift.Han/hon är därför inte så värst intresserad av att gå någon annanstans för att äta,utan kryper innanför de egna väggarna och skapar en oas för de närmaste.Han/hon skämmer bort sina kära med delikata rätter,trivsam miljö och trygg stämning,Antingen de vill eller ej,så är det kräftans självpåtagna uppgift att skydda de sina.Och i det ingår att ge dom näringsriktig mat så att det må gå dom väl och de må länge leva i kräftans hem…Skulle någon,mot förmodan,kritisera hans/hennes matlagning så jäklar…Han/hon är snarstucken och kan sura i timmar om nån har rynkat på näsan åt hans/hennes kokkonst.Och då är det inte roligt att vara i hans/hennes närhet, för stämningen faller som en sten av hans/hennes isande tystnad.Men om middagen är god och sällskapet tacksamt och nöjt,kan hela spektaklet hamna i kräftans lilla middagsbok.Där samlar han/hon upplevelser från köket med recept och fotografier och sirliga rubriker,en sysselsättning helt i linje med hans/hennes vurm för nostalgi och goda minnen.


Lejonet

Lejonet står alltid värd för storslagna bjudningar med dignande bord.Minsta detalj är planerad in absurdum,allt ska vara perfekt,endast det bästa är gott nog för ett lejon.Hon/han vill bli beundrad och är oerhört stolt över det hon/han åstadkommer i köket.Självklart har lejonet en köksö mitt i sällskapsrummet,där hon/han kan stå och underhålla sina gäster med avancerade flamberingar och det allra senaste inom kokkonsten.För det är en konstart att laga mat,om man är ett lejon, vill säga.Därför gör hon/han också allt för att få tag i det hon/han behöver,om det så kräver att hon/han klättrar upp i Kilimanjaros topp för att plocka en sällsynt kryddväxt till maten.Det blir ju dessutom en spännande historia att berätta vid middagen och ytterligare en förevändning för henne/honom att hamna i rampljuset,hennes/hans självklara plats här i världen.


Jungfrun

Här har vi den stora perfektionisten i köket och den mest petige och omsorgsfulle.Han/hon anammar varje bokstav i sitt recept och skulle aldrig drömma om att utesluta något eller improvisera fram nån spännande variant om det skulle fattas en ingrediens.Det fattas inte en ingrediens i det jungfrueliga köket.Han/hon har förberett måltiden i veckor och har säkert påbörjat lördagens bjudning redan på tisdag med att lägga något i kylen för jäsning eller plocka ur kärnor ur oliverna för att kunna fylla dom på torsdag med nån smaskig ost.Finns säkert att köpa färdigt på ICA,men en jungfru tar aldrig några genvägar,det ska göras ordentligt.Och ordentligt rent har han/hon det i köket när han/hon lagar sin mat,det finns inte en odiskad pinal på diskbänken när middagen till slut serveras,allt är skinande rent.Men skulle där finnas en enda mikroskopisk fettfläck så är jungfrun den som genast upptäcker den och svabbar av,svärandes över sitt omåttliga slarv.


Vågen

Balans är nyckelordet för en våg och därför är det kanske överflödigt att säga att en balanserad kost är en förutsättning för att vågen ska må bra även på andra områden i livet.Det ligger inte för henne/honom att späka sig med några GI-metoder,hennes/hans kropp kräver mat från hela kostcirkeln.Balans och harmoni råder därför även vid vågens middagsbjudningar,där menyn är sinnrikt komponerad och miljön ytterst behaglig med vackra färger och doftande ljus.Maten ska gärna vara lätt och luftig,liksom vågens sinnelag,hon/han svävar lätt omkring i världen.Det goda med det är att hon/han är anpassningsbar och därför enkel att ha att göra med,men hon/han är också väldigt velig och därför oerhört svår att ha att göra med.Att umgås med vågen över en bit mat är trevligt,men innan man når dithän kan man få lida alla helvetes kval med en våg som inte kan bestämma sig för vad hon/han ska äta,när hon/han ska äta det och med vem.


Skorpionen

När skorpionen agerar kock i köket är det inte bara maten som osar,det osar sex också.Skorpionen är ett mycket sensuellt och sexigt tecken,det ser man ofta på hans/hennes intensiva och hemlighetsfulla uppsyn.Spännande mustiga rätter,kryddiga dofter och intensiva färger,ett glas eldigt rödvin på köksbänken under tiden det puttrar på spisen är rena förspelet för en skorpion.(Om inte minst en av rollfigurerna var skorpion i scenen där Mickey Rourke och Kim Basinger matar varandra i 9½ vecka, ska jag äta upp min gamla hatt).Det blir ofta extremt med en skorpion,det finns inget lagom,inget som görs halvhjärtat.Så ve den som inte förmår uppskatta skorpionens matlagningskonst,en skorpion glömmer aldrig en efterrätt…eller, förlåt, oförrätt.


Skytten

Skytten gillar utmaningar,ja,jagar utmaningar,till och med,så här är det frimodigt experimenterande i köket som gäller.Hon/han nöjer sig inte med något hon redan provat på,utan söker nya recept som kan vidga hennes/hans kulinariska horisonter.Det behöver inte nödvändigtvis innebära att hon/han är en lika hejdundrande kock som hon/han tror,eller vill tro,för skytten har en tendens att överdriva sin egen betydelse och gå i för stora skor.Det är en anledning till hennes/hans långa utläggningar om hur hon/han har gått tillväga för att servera det hon/han nu en gång har ställt på bordet och framförallt hur middagsgästerna ska gå tillväga för att lyckas med samma bedrift.Men entusiasmen finns där och nyfikenheten.Och med det kommer man långt.Men helst tar skytten en varm korv över öppen eld ute i naturen,hon/han är en riktig friluftsmänniska som njuter av natur och sundhet, så på med vandringsstövlarna och packa en picnickorg,så är den hemma!


Stenbocken

Här har vi en som följer årstidernas växlingar utan någon som helst brådska och tålmodigt inväntar skörd efter det han/hon har sått.Stenbocken har inga problem med att låta en deg jäsa i arton timmar om det innebär att brödet får de egenskaper det ska ha.Där andra hoppar över moment på grund av bristande tålamod, sitter stenbocken lugnt och väntar.Matlagning är en allvarlig sak,ingenting som bara ska skyndas över eller slängas ihop i all hast.Så är stenbockens inställning till det mesta och så även till maten.Sen är han/hon kanske heller inte den mest sprudlande och entusiastiska människa när maten väl står på bordet,utan då inträder nästa moment, att äta och det är heller inget man gör av ren glädje eller njutning.Nej, även det är en allvarlig sak,ännu en uppgift som ska utföras.Låter det tråkigt? Tja, stenbocken är kanske lite nykter och torr i de här sammanhangen,men någon måste ju se till att få saker och ting gjorda också,annars blev det ju aldrig någon mat alls på bordet…


Vattumannen

Vattumannen har egna idéer om det mesta och så också om mat.Det är därför ingen kund eller restauranggäst man jublar över att få i sin närhet om man inte har stenkoll på vad man gör.Missar man något av vattumannens önskemål,får man snabbt sina fiskar varma.Hon/han vet precis hur hon/han vill ha det och ändrar aldrig åsikt.
Men annars är hon/han en kul prick med en massa skojiga idéer om hur saker och ting kan göras så annorlunda som möjligt.Att bara sitta rakt upp och ner och äta en måltid händer aldrig hos en vattuman,nej,hon/han kan mycket väl servera desserten före huvudrätten och äta den ena rätten hemma och den andra hos grannen eller kanske bara bjuda på ett glas vatten från en klar sjö i närheten och tycka att det är innovativt.Och förmodligen miljövänligt också,en vattuman tar alltid politisk ställning och lever enligt någon ideologi.Så hon/han är utan tvivel minst vegetarian.


Fiskarna

En person född i fiskarnas tecken är den perfekta assistenten i köket,han/hon gör allt du ber om,följer minsta vink och utför alla de tråkiga arbetsuppgifterna.Fiskarna ser som en av sina viktigaste uppgifter att offra sig och göra livet lättare för andra,vilket ju är en tillgång när det gäller att laga god mat till dom, till exempel.Men ska sanningen fram,så är det nog snarare fiskarna som behöver hjälp i köket,hjälp med att komma igång,att hålla styrfart och att få saker och ting gjorda och framförallt att inte ge upp när det går dom emot.Fiskarna har en medfödd stark intuition som gör att de bara känner vad som passar ihop,men från det till att faktiskt laga den rätt de har kokat ihop i sitt huvud och hjärta, det behöver fiskarna en ledartyp till,någon som kan lösa upp förvirringen mellan tanke och handling.